Η Ιστορία του Πουκαμίσου

Αναμφισβήτητα το πουκάμισο αποτελεί το σημαντικότερο ανδρικό ένδυμα. Παρουσιάζει έντονο σημειολογικό ενδιαφέρον, γιατί αντανακλά την προσωπικότητα εκείνου που το φορά και διαχρονικά, οι επιλογές του εκφράζουν την κουλτούρα και την αισθητική του.

Οι ρίζες του εντοπίζονται στο Καλαζίρι των Ασσυρίων και των Βαβυλωνίων, στον Κάνδυ των Περσών, στον Χιτώνα των Ελλήνων και τέλος, στην Τουνίκα των Ετρούσκων και Ρωμαίων, που αποτέλεσαν τον προπομπό του σημερινού πουκαμίσου.

Ο όρος Camisas στα τέλη του 17ου αιώνα, σηματοδοτεί την αρχή της νεότερης ιστορίας του πουκαμίσου. Κατά τη διάρκεια των ετών, εκλεκτά υφάσματα, γιακάδες και μανσέτες, αντικατοπτρίζουν την επαγγελματική ταυτότητα και την οικονομική ισχύ.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, “ο κόσμος του πουκαμίσου” έχει να προσφέρει το μέγιστο δυνατό εύρος επιλογών.

Για την Oxford Company το πουκάμισο δεν είναι απλά ένα είδος ένδυσης, αλλά λόγος ύπαρξηςκαι όραμα.

 

 H Γραμμή-Εφαρμογή του Πουκαμίσου

Η Oxford Company διαθέτει δύο γραμμές εφαρμογής, την Regular fit και την Slim fit. Η Regular γραμμή είναι κατάλληλη για όσους δεν επιθυμούν απόλυτη εφαρμογή στο σώμα τους και δεν διαθέτει πένσες. Η Slim γραμμή διαθέτει πένσες και είναι συνεπώς πιο εφαρμοστή.

 

ΓΙΑΚΑΔΕΣ

Ο γιακάς αποτελεί την πολύτιμη λεπτομέρεια του πουκαμίσου σας, που καθορίζει το προσωπικό σας στυλ. Η Oxford Company προσφέρει σε όλους εσάς τη δυνατότητα να επιλέξετε μεταξύ μιας μεγάλης ποικιλίας γιακάδων, που μπορούν να τονίσουν ή να αμβλύνουν τις γραμμές του προσώπου σας.

 

Κλασικοί Γιακάδες

 

City

Club

Είναι ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος κλασικός γιακάς. Εξισορροπεί τις προτιμήσεις μεταξύ των αυστηρά κλασικών και των λίγο πιο μοντέρνων πελατών.

 

Club

City

Ένας ανοιχτός γιακάς, σχετικά ψηλός, εξίσου κατάλληλος να φορεθεί με γραβάτα, αλλά και χωρίς.

 

Francese

Rex

Ημίσκληρος γιακάς, σχετικά ανοιχτός, ο οποίος αναδεικνύει εξαιρετικά τη γραβάτα.

 

Patrick
Patrick

Γιακάς που τον χαρακτηρίζει το κρυφό κουμπί, ενώ ενδείκνυται τόσο για κλασικές, όσο και για πιο νεανικές, casual εμφανίσεις χωρίς γραβάτα.

 

Button Down

Button Down

Γιακάς με σπορ ύφος που συνδυάζεται μέ ή χωρίς γραβάτα και σακάκι.
 

Sixty
Sixty

Ένας μοντέρνος γιακάς ο οποίος κυριάρχησε τη δεκαετία του 60 και είναι επίκαιρος ξανά.

 

Smoking

Smoking

Ο smoking γιακάς παραδοσιακά ξεκίνησε τον 19ο αιώνα ως επίσημο περιλαίμιο. Είναι συνήθως συνδεδεμένος με εκδηλώσεις μαύρης γραβάτας. Κατά τη διάρκεια των ετών προέκυψε μια μικρότερη και πιο χαλαρή εκδοχή του.

 

Kent

Roxy

Town

Μαλακοί γιακάδες που μπορούν να φορεθούν με στενή γραβάτα ή χωρίς.

 

Sport Γιακάδες

 

Button Down

Button Down

Αποτελεί τον πιο αναγνωρίσιμο σπορ γιακά με κουμπί. Πρόκειται για έναν νεανικό γιακά που φοριέται τόσο στο γραφείο, όσο και στις ελεύθερες ώρες.

 

Porto
Porto

Είναι ένας μαλακός γιακάς χωρίς κουμπί, ιδανικός για σπορ εμφανίσεις.

 

Brooklyn


 

Romeo

Romeo

Ένας επίσης μαλακός γιακάς που μπορεί εξίσου να φορεθεί με μπανέλα ή και χωρίς, ιδανικός για σπορ σακάκια και πιο χαλαρή διάθεση.

 

Seventy

Μοντέρνος γιακάς που κυριάρχησε κυρίως τη δεκαετία του '70 και είναι επίκαιρος ξανά.

 

ΜΑΝΣΕΤΕΣ

Οι μανσέτες πρέπει να αγκαλιάζουν σωστά το χέρι και να επιτρέπουν ταυτόχρονα την ελευθερία της κίνησης. Όταν συνδυάζονται με κοστούμι, πρέπει να εξέχουν τουλάχιστον 1,5cm κάτω από το μανίκι του σακακιού. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι μανσέτας. Η Απλή με κουμπί και η Διπλή, που κλείνει με μανικετόκουμπα.

Η Oxford Company διαθέτει 3 τύπους απλής μανσέτας.

Mansetes

Τα Mανικετόκουμπα είναι δύο κουμπιά ενωμένα σε έναν κοινό άξονα, που χρησιμοποιούνται για το κλείσιμο της διπλής μανσέτας. Το μανικετόκουμπο θεωρείται το κόσμημα του πουκαμίσου. Δηλώνει στυλ, status και καλό γούστο, ενώ ταυτόχρονα εκφράζει τη μοναδικότητα του ρούχου. Αναπόσπαστο κομμάτι του καλού ντυσίματος και απαραίτητο αξεσουάρ σε σημαντικές στιγμές της ζωής μας.


Buttons
 

ΥΦΑΣΜΑΤΑ

Τα υφάσματα διαχωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες που σχετίζονται με τον τρόπο ύφανσης. Τα μονόκλωνα και τα δίκλωνα.

 

Μονόκλωνο Ύφασμα

Είναι αυτό που υφαίνεται με μια κλωστή στο στημόνι και μία στο υφάδι.

 

Δίκλωνο Ύφασμα

Υφαίνεται με διπλά στημόνια, (διπλή κλωστή) και διπλά υφάδια. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο χρόνο και διατηρεί την ποιότητα και τη φωτεινότητα των χρωμάτων του. Είναι εύκολο στο σιδέρωμα και στην καθημερινή του χρήση.

Το βαμβάκι παραμένει η κυρίαρχη πρώτη ύλη στα υφάσματα που ξεχωρίζουν για την ποιότητα και την ανθεκτικότητά τους. Με τις ιδιαίτερες επεξεργασίες και τις διάφορες τεχνικές στην πλέξη του βαμβακιού, δημιουργούνται βελτιωμένες ποιότητες υφασμάτων και σχεδίων. Η λέξη βαμβάκι-cotton, αποτελεί παράφραση της αρχαίας αραβικής λέξης Qutun που σημαίνει "κατακτώ" και αποτελεί κλωστική ινώδη ύλη που προέρχεται από τη βαμβακιά. Ανακαλύφθηκε ως πρώτη ύλη κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του M. Αλεξάνδρου στις Ινδίες.

 

Λινό

Ύφασμα μαλακό, διαφανές, με πολύ λεπτό στημόνι-υφάδι. Ιστορικά ανάγεται στην αρχαία Αίγυπτο, όπου θεωρούνταν δώρο των θεών προς τους ανθρώπους.

 

Φλάμα

Ύφασμα που μοιάζει με το λινό, αλλά είναι βαμβακερό.

 

Oxford

Τύπος βαμβακερού, ιδιαίτερα ανθεκτικoύ υφάσματος. Χαρακτηριστικό του, η ιδιάζουσα ύφανση. Το στημόνι είναι πιο λεπτό από το υφάδι ή και το αντίθετο. Κατασκευάστηκε για πρώτη φορά περίπου το 1870, στην πόλη Οξφόρδη, από όπου πήρε και το όνομά του.

 

Super Oxford

Γνωστό και ως Pin Point Oxford, αποτελεί την εκλεπτυσμένη εκδοχή του Oxford, που δημιουργήθηκε με την εξέλιξη των υφαντικών μηχανών.

 

Ποπλίνα

Ύφασμα βαμβακερό, μαλακό και διαχρονικό.

 

Twill

Τύπος βαμβακερού μονόχρωμου υφάσματος, με το χαρακτηριστικό σχήμα "diagonal" στην ύφανσή του. Κατασκευάζεται από νήματα 'πενιέ' που έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία.

 

Fil a Fil

Ύφασμα βαμβακερό. Η ξεχωριστή του εμφάνιση επιτυγχάνεται χάρη σε μια ανοιχτόχρωμη και μια σκούρα κλωστή, που υφαίνονται διαδοχικά.

 

Πικέ

Ύφασμα διπλής όψης, με ριγέ ύφανση, ή με μικροσχέδια στην επιφάνειά του.

 

Zephyr

Ύφασμα βαμβακερό, φίνο και ανάλαφρο με ψαθωτή πλέξη. Πήρε το όνομά του από τον Ζέφυρο, θεό του δυτικού ανέμου κατά την ελληνική μυθολογία.

 

Τζιν

Πρόκειται για το γνωστό σε όλους μας, βαμβακερό, ανθεκτικό ύφασμα.

 

Γκαμπαρντίνα

Βαμβακερό ύφασμα που μπορεί να χαρακτηριστεί diagonal.