loader

Συμβουλές φροντίδας

ΣΥΜΒΟΛΑ ΕΤΙΚΕΤΩΝ

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΙΔΕΡΩΜΑΤΟΣ

• Θα πρέπει να ελέγχετε τις ετικέτες των ρούχων, για να δείτε την κατάλληλη θερμοκρασία στην οποία πρέπει να σιδερώνονται.

• Συνήθως τα λινά σιδερώνονται σε θερμοκρασίες άνω των 60 C, τα βαμβακερά άνω των 40 °C ενώ τα μάλλινα, μεταξωτά και συνθετικά υφάσματα, σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

• Τα ρούχα που φέρουν κάποιο τύπωμα, θα πρέπει να σιδερώνονται από την ανάποδη πλευρά στο σημείο του τυπώματος και σε χαμηλή θερμοκρασία.

• Κουμπιά, κουμπότρυπες, ετικέτες, φερμουάρ και γενικότερα τα αξεσουάρ του ρούχου δε θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το σίδερο, γιατί καταστρέφονται.

 

Ξεκινάμε το σιδέρωμα ενός πουκαμίσου από τον Γιακά. Πρώτα σιδερώνουμε την πίσω πλευρά του γιακά, με κατεύθυνση από τις άκρες προς το κέντρο και έπειτα την κανονική πλευρά.

 

Συνεχίζουμε με τα Μανίκια, ξεκινώντας από τις μανσέτες. Εάν πρόκειται για διπλή μανσέτα, την σιδερώνουμε και από τις 2 πλευρές.
Στη συνέχεια σιδερώνουμε τους Ώμους και την Πλάτη.Τέλος τα Μπροστινά σημεία του πουκαμίσου, πρώτα από την ανάποδη και μετά από την κανονική πλευρά.

Έπειτα, διπλώνουμε το πουκάμισο, ή ακόμη καλύτερα, το κρεμάμε σε μία κρεμάστρα.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΛΥΣΙΜΑΤΟΣ

• Ξεχωρίζουμε τα λευκά από τα χρωματιστά και πλένουμε σε θερμοκρασία κατάλληλη, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στις ετικέτες των ρούχων.


• Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν ενδείκνυνται για κανένα ύφασμα.


• Το χλώριο πρέπει να αποφεύγεται. Για την περίπτωση των βαμμένων βαμβακερών, χρησιμοποιείστε λευκαντικό για βαμμένα.


• Τα λευκαντικά είναι προτιμότερα από τα χλωριούχα απορρυπαντικά, τα οποία καταστρέφουν τις ίνες των ρούχων.


• Για τα ευπαθή ρούχα να χρησιμοποιείτε ουδέτερα απορρυπαντικά.


• Το απορρυπαντικό σε σκόνη θα πρέπει να διαλύεται καλά, ώστε να μη δημιουργούνται λεκέδες. Για τον λόγο αυτό για πλύσιμο στο πλυντήριο σε χαμηλές θερμοκρασίες, χρησιμοποιείστε καλύτερα υγρό απορρυπαντικό.


• Μην προσθέτετε το μαλακτικό πριν τον κανονικό κύκλο πλυσίματος, διότι θα χάσει την αποτελεσματικότητά του.


• Να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε μεγαλύτερη από την ενδεικνυόμενη ποσότητα απορρυπαντικού, διότι μπορεί να αφήσει υπολείμματα στα ρούχα, ενώ δεν είναι φιλικό προς το περιβάλλον.


• Το στύψιμο στο πλυντήριο συνιστάται να πραγματοποιείται σε χαμηλές στροφές.


• Τα ρούχα πρέπει να απλώνονται αμέσως μετά την πλύση.


• Το πλύσιμο και το άπλωμα των ρούχων πρέπει να γίνεται από την ανάποδη πλευρά.


• Είναι καλό να αποφεύγετε το στέγνωμα σε στεγνωτήριο.


• Το στέγνωμα απευθείας στον ήλιο φθείρει τα ρούχα, γι' αυτό είναι προτιμότερο τα ρούχα να στεγνώνουν σε όχι απευθείας επαφή με τον ήλιο, ή σε εσωτερικό χώρο.


• Προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί από υφάσματα που έχουν προπλυθεί ή ξεβάφουν προοδευτικά με το πλύσιμο ώστε να δίνουν μία εικόνα παλαιότητας, όπως τα jeans και τα delave είναι απαραίτητο να πλένονται χωριστά και να μη γίνεται τοπική αφαίρεση λεκέδων.


• Τα σκούρα χρώματα ατονούν με την πάροδο του χρόνου και τα πολλά πλυσίματα.


• Τα προϊόντα που δεν είναι προ-πλυμένα, κατά τη διάρκεια των πλύσεών τους μπορεί να παρουσιάσουν αυξομείωση 2% στο μέγεθός τους, κυρίως στο γιακά και στις μανσέτες.

 

ΠΟΥΚΑΜΙΣΑ

  • Συνιστάται τα πουκάμισα να πλένονται αμέσως μετά την αγορά και πριν να φορεθούν, ώστε να αφαιρεθεί η κόλλα σιδερώματος.
  • Όσο πιο σύντομα πλυθεί ένα λεκιασμένο πουκάμισο τόσο το καλύτερο, ώστε να μην αφεθεί χρόνος στο λεκέ να δράσει στην ίνα του ρούχου.

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΛΕΚΕΔΩΝ

Αίμα

Aντιμετωπίστε το λεκέ άμεσα και γρήγορα. Αν ο λεκές είναι ακόμη φρέσκος, απομακρύνετέ τον ρίχνοντας άφθονο κρύο τρεχούμενο νερό από την πίσω πλευρά του ρούχου. Αν ο λεκές παραμένει  ή είναι παλιός, μουλιάστε το ρούχο σε μια λεκάνη με κρύο αλατισμένο νερό, (2 κουταλιές σούπας αλάτι ανά λίτρο νερού) για 2-3 ώρες. Στο διάστημα αυτό ανανεώνετε το αλατισμένο νερό διαρκώς, μέχρι να παραμένει διαυγές. Κατόπιν πλύνετε το ρούχο κανονικά στο πλυντήριο με το απορρυπαντικό της επιλογής σας.

 

Αυγό

Ρίξτε άφθονο κρύο τρεχούμενο νερό στην πίσω πλευρά του λεκέ και πλύνετε το ρούχο αμέσως με απορρυπαντικό της επιλογής σας. Αν ο λεκές είναι μεγάλος και παραμένει μετά το ξέπλυμα με νερό, αφήστε το ρούχο να μουλιάσει για μισή ώρα μέσα σε νερό στο οποίο έχετε διαλύσει 1 μεζούρα απορρυπαντικού, θερμοκρασίας όσο επιτρέπει η ετικέτα του

 ρούχου. Ελέγξτε πρώτα αν το ρούχο ξεβάφει κάνοντας μια δοκιμή σε ένα εσωτερικό τμήμα του. Κατόπιν πλύνετε το ρούχο ως συνήθως.

 

Βερνίκι Νυχιών

Γυρίστε το ύφασμα από την ανάποδη πλευρά. Ρίξτε λίγο ξεβαφτικό νυχιών πίσω από το λεκέ. Ελέγχετε πάντα αν το ρούχο ξεβάφει κάνοντας μια δοκιμή σε ένα εσωτερικό τμήμα του. Πιέστε το λεκέ πάνω σε ένα καθαρό πανί ή 2-3 χαρτιά κουζίνας για να απορροφήσει το βερνίκι. Πλύνετε αμέσως με απορρυπαντικό της επιλογής σας στη μέγιστη θερμοκρασία που επιτρέπει η ετικέτα του ρούχου.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην εφαρμόζετε την παραπάνω διαδικασία σε συνθετικά ρούχα από ασετάτ, τριασετάτ ή ρεγιόν. Είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε επαγγελματικά καθαριστήρια.

 

Κερί

Αφήστε το κερί να ξεραθεί. Ξύστε με προσοχή το μεγαλύτερο μέρος του κεριού με τη βοήθεια ενός μαχαιριού από την πλευρά που δεν κόβει. Τοποθετήστε το λεκιασμένο τμήμα του υφάσματος ανάμεσα σε 2-3 χαρτιά κουζίνας και σιδερώστε το λεκέ σε μέτρια θερμοκρασία χωρίς ατμό, για να λιώσει το κερί που απέμεινε και να απορροφηθεί από το χαρτί. Αλλάξτε τα χαρτιά αρκετές φορές, για να μην επανέρχεται το κερί στο ύφασμα.

Αφήστε το ρούχο να κρυώσει. Σφουγγίστε ελαφρά την επιφάνεια του λεκέ με λίγη βενζίνη καθαρισμού ή λευκό οινόπνευμα και αφαιρέστε το υγρό πιέζοντας πάνω σε λίγο χαρτί κουζίνας για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα του λεκέ.

 

Κραγιόν - Μάσκαρα - Σκιά Ματιών – Μέικαπ

 

Τρίψτε απαλά το λεκέ, με υγρό απορρυπαντικό της επιλογής σας. Πλύνετε το ρούχο αμέσως στη μέγιστη θερμοκρασία που επιτρέπει η ετικέτα του ρούχου. Αν ο λεκές παραμένει τοποθετήστε τη λεκιασμένη περιοχή μέσα σε υδατικό διάλυμα αμμωνίας 1%, για 3-5 λεπτά και πλύνετε αμέσως μετά, με υγρό απορρυπαντικό της επιλογής σας.

 

Λαδομπογιά

Αντιμετωπίστε άμεσα το λεκέ πριν στεγνώσει. Γυρίστε το ύφασμα από την ανάποδη πλευρά. Ρίξτε λίγο αραιωτικό της μπογιάς που χρησιμοποιήσατε (π.χ. white spirit) πίσω από το λεκέ.

Πιέστε το λεκέ πάνω σε ένα καθαρό ύφασμα ή 2-3 στρώματα χαρτί κουζίνας, για να απορροφήσει τη μπογιά. Πλύνετε το ρούχο με απορρυπαντικό της επιλογής σας στη μέγιστη θερμοκρασία που επιτρέπει το ύφασμα.

 

Λάδι – Λίπος

Αν ο λεκές από λίπος είναι πρόσφατος, πασπαλίστε το λεκέ με σκόνη ταλκ και τρίψτε τη σκόνη απαλά πάνω στο ύφασμα με τα δάκτυλά σας. Αφήστε να παραμείνει για 20-30 λεπτά και κατόπιν βουρτσίστε. Πλύνετε το ρούχο με απορρυπαντικό της επιλογής σας στη μέγιστη θερμοκρασία που επιτρέπει το ύφασμα.

 

Μελάνι

Οι λεκέδες από μελάνι είναι δύσκολο να απομακρυνθούν πλήρως. Ακολουθήστε τις εξής οδηγίες:

Αν το μελάνι δεν είναι διαλυτό στο νερό:

Πάνω σε ένα στεγνό πανί, ή 2-3 φύλλα χαρτιού κουζίνας, τοποθετήστε το ρούχο με το λεκέ προς τα κάτω. Βάλτε λίγο οινόπνευμα στο λεκέ και με τη βοήθεια ενός στεγνού απορροφητικού λευκού πανιού, απομακρύνετε το μελάνι. Ελέγχετε πάντα αν το ρούχο ξεβάφει, κάνοντας μια δοκιμή σε ένα εσωτερικό τμήμα του. Επαναλάβετε τη διαδικασία έως ότου να μη βγαίνει μελάνι. Μουλιάστε το ρούχο για μια νύχτα μέσα σε νερό, στο οποίο έχετε διαλύσει 1 μεζούρα απορρυπαντικού της επιλογής σας, θερμοκρασίας όσο επιτρέπει η ετικέτα του ρούχου. Μετά το μούλιασμα πλύνετε το ρούχο ως συνήθως.

Αν το μελάνι είναι διαλυτό στο νερό:

Μουλιάστε το ρούχο για μια νύχτα μέσα σε νερό στο οποίο έχετε διαλύσει 1 μεζούρα απορρυπαντικό της επιλογής σας, θερμοκρασίας όσο επιτρέπει η ετικέτα του ρούχου. Πριν το μουλιάσετε τρίψτε ελαφρά την περιφέρεια του λεκέ με το θερμό διάλυμα του απορρυπαντικού. Μετά το μούλιασμα πλύνετε το ρούχο με απορρυπαντικό της επιλογής σας στη μέγιστη θερμοκρασία που επιτρέπει το ύφασμα.

 

Μούχλα και Μύκητες

Οι λεκέδες από μούχλα ή μύκητες συνήθως είναι δύσκολο να απομακρυνθούν. Mουλιάστε το ρούχο για μια νύχτα μέσα σε νερό στο οποίο έχετε διαλύσει 1 μεζούρα απορρυπαντικό της επιλογής σας, θερμοκρασίας όσο επιτρέπει η ετικέτα του ρούχου. Μετά το μούλιασμα πλύνετε το ρούχο ως συνήθως. Αν ο λεκές παραμένει επαναλάβετε τη διαδικασία. Αν η ετικέτα του ρούχου το επιτρέπει χρησιμοποιείστε λευκαντικό με βάση το χλώριο ως εξής:

Μουλιάστε το ρούχο για 20-30 λεπτά σε 5 κιλά νερό που περιέχει 1 ποτήρι χλώριο, θερμοκρασίας όσο επιτρέπει η ετικέτα του ρούχου. Ξεπλύνετε καλά και στη συνέχεια πλύνετε το ρούχο.

 

Μπύρα

Σφουγγίστε το λεκέ με ζεστό νερό στο οποίο έχετε ρίξει λίγο λευκό ξύδι. Ελέγξτε πρώτα αν το ρούχο ξεβάφει κάνοντας μια δοκιμή σε ένα εσωτερικό τμήμα του.

Ξεπλύνετε καλά με νερό. Πλύνετε το ρούχο κανονικά στο χέρι ή στο πλυντήριο με απορρυπαντικό της επιλογής σας.

 

Σάλτσα Tομάτας

Απομακρύνετε το μεγαλύτερο μέρος της σάλτσας με τη βοήθεια ενός μαχαιριού από την πλευρά που δεν κόβει. Βάλτε το ρούχο κάτω από τη βρύση με τρεχούμενο νερό από την ανάποδη πλευρά, ώστε να ξεπλύνετε τη σάλτσα. Αν ο λεκές επιμένει, μουλιάστε το ρούχο για μια νύχτα σε νερό στο οποίο έχετε διαλύσει ½ μεζούρα απορρυπαντικού της επιλογής σας, θερμοκρασίας όσο επιτρέπει η ετικέτα του ρούχου.

 

Σκουριά

Τρίψτε χυμό λεμονιού πάνω στη σκουριά. Αφήστε για μια ώρα στον ήλιο. Πλύνετε το ρούχο με απορρυπαντικό της επιλογής σας στη μέγιστη θερμοκρασία που επιτρέπει η ετικέτα του.

 

Σοκολάτα

Βάλτε το ρούχο μέσα σε πλαστική σακούλα και τοποθετήστε το στην κατάψυξη για μερικά λεπτά, μέχρι να σκληρύνει η σοκολάτα. Κατόπιν ξύστε με προσοχή το μεγαλύτερο μέρος της σοκολάτας, με την πλευρά του μαχαιριού που δεν κόβει.

Σκουπίστε το λεκέ με ένα σφουγγαράκι βουτηγμένο σε θερμό διάλυμα απορρυπαντικού.

Πλύνετε το ρούχο στη μέγιστη θερμοκρασία που επιτρέπει η ετικέτα του ρούχου με απορρυπαντικό της επιλογής σας. Αν ο λεκές επιμένει, μουλιάστε το ρούχο για μια νύχτα μέσα σε νερό, στο οποίο έχετε διαλύσει 1 μεζούρα απορρυπαντικού της επιλογής σας, θερμοκρασίας όσο επιτρέπει η ετικέτα του ρούχου. Ελέγχετε πάντα αν το ρούχο ξεβάφει κάνοντας μια δοκιμή σε ένα εσωτερικό τμήμα του. Πλύνετε το ρούχο στη μέγιστη θερμοκρασία που επιτρέπει η ετικέτα του ρούχου.

 

 Τσίχλα

Βάλτε το ρούχο μέσα σε πλαστική σακούλα και τοποθετήστε το στην κατάψυξη μέχρι να σκληρύνει η τσίχλα. Την αφαιρείται προσκετικά. Προσοχή στα πλεκτά ρούχα να μην τραβηχτούν κλωστές. Τυχόν υπολείμματα απομακρύνονται πιέζοντας ένα πανάκι στο οποίο έχετε ρίξει λίγη βενζίνη, ή λάδι ευκαλύπτου. Ελέγχετε πάντα αν το ρούχο ξεβάφει, κάνοντας μια δοκιμή σε ένα εσωτερικό τμήμα του. Πλύνετε το ρούχο στη μέγιστη θερμοκρασία που επιτρέπει η ετικέτα του με απορρυπαντικό της επιλογής σας.

 

Χυμός Φρούτων

Ξεπλύνετε το λεκέ από την ανάποδη πλευρά με κρύο νερό. Μουλιάστε το ρούχο για μια νύχτα μέσα σε νερό, στο οποίο έχετε διαλύσει 1 μεζούρα απορρυπαντικού της επιλογής σας, στη θερμοκρασία που επιτρέπει η ένδειξη της ετικέτας του ρούχου. Πλύνετε το ρούχο ως συνήθως.